Kronika

Spotkania z dietetykiem

 

            Zdrowy tryb życia to nie tylko ruch ale również odpowiednie odżywianie. Zapędzeni w codziennej bieganinie często jemy szybko, byle jak nie zastanawiając się jaki to ma wpływ na nasze samopoczucie. Wielkopolski Związek Inwalidów Narządu Ruchu realizując współfinansowane przez Starostwo Powiatowe w Poznaniu zadanie „ W zdrowym ciele, zdrowy duch” nie tylko zapewnił swoim członkom i sympatykom ruch ale również pomyśleli o tym, aby dowiedzieli się oni jak duże znaczenie dla zdrowia ma właściwe odżywianie. Zorganizowano cztery spotkania, które odbywały się we wrześniu i październiku 2016 z dietetyczką, panią Joanną Teichert. Na tych spotkaniach Pani Teichert omówiła szczegółowo jakie produkty są zdrowe a jakie mniej. Kiedy i jak jeść. Wiele informacji było zaskakujących, czy wiecie, że puszka coli ma w sobie 7 łyżeczek cukru? Zamiast cukru czy słodziku lepiej użyć stewii lub miodu a dziennie najlepiej jeść pięć posiłków. Wykład był przerywany warsztatami kulinarnymi. Uczestnicy spotkania dowiadywali się jakich produktów najlepiej użyć a również co można z nich wyczarować. Dla wielu z nich był to pierwszy kontakt z nasionami chia ( szałwii hiszpańskiej ). Jak się okazało można z nich zrobić przepyszny deser a mają 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś czy 6 razy więcej wapnia niż mleko. Innym odkryciem były owoce goji, które równie jak smaczne są i zdrowe. Owoce te zawierają 18 rodzajów aminokwasów w tym 8 aminokwasów egzogennych ( nie produkowanych przez organizm a dostępnych tylko w jedzeniu ) i aż 21 pierwiastków śladowych. Ale korzystano nie tylko z tak wymyślnych produktów – był też olej rzepakowy, kasza czy filet z piersi kurczaka i inne znane z naszych codziennych posiłków. Sztuka polegała na tym aby z tych wszystkich produktów wyczarować posiłek zdrowy i dietetyczny. I udawało się zrobić wspaniałe desery, Müsli własnej roboty czy dietetyczny a bardzo sycący obiad. Każdy miał wkład w gotowanie dzięki czemu wiadomości lepiej się utrwalały. Spotkanie kończyło się wspólnym spotkaniem u stołu i konsumpcją przygotowanych dań oraz wymianą kuchennych doświadczeń.