Pracownie

Pracownia gospodarstwa domowego

Zajęcia kulinarne prowadzone są w dużej kuchni wyposażonej w niezbędny sprzęt gospodarstwa domowego. Przygotowywane są tam posiłki dla wszystkich podopiecznych warsztatu. W pracowni uczestnicy warsztatów uczą się przygotowywać pyszne jedzonko: sałatki, mrożonki, przetwory (dżemy), zupki, apetyczne kanapki i ukochane przez wszystkich ciasta. Uczą się nakrywania i dekorowania stołu oraz odpowiedniego zachowania się przy stole. Poznają wartości odżywcze warzyw i owoców a także zasady zdrowego żywienia.

Gdy zbliża się czas świąt (Bożego Narodzenia, Wielkanocnych) wówczas przygotowywane są potrawy charakterystyczne dla danych świąt, dekoruje się stoły i prowadzi rozmowy na temat tradycji i obrzędów kultywowanych w rodzinach uczestników i w naszym kraju.

Osoby, które uczestniczą w zajęciach tej pracowni uczą się również obsługi urządzeń gospodarstwa domowego (płyta grzejna, piekarnik, zmywarka, czajnik bez przewodowy, roboty kuchenne, pralka automatyczna, prawidłowego użytkowania lodówki i zamrażarki).

Zajęcia oparto na następujących metodach: pogadance, opisywaniu, samodzielnej pracy – metodzie praktycznej, pokazie, metodzie wzrokowej, metodzie słuchowej, metodzie dotykowej, metodzie smakowej, metodzie węchowej. Mają one rozwijać zdolności kształcenia i doskonalenia strony manualnej i intelektualnej.

Zajęcia te również wzmacniają poczucie własnej wartości i wiary we własne możliwości, poczucie odpowiedzialności i zaradności życiowej, uczą wykonywania pracy zespołowej.